.

.

Paguyuban Seni Jathilan Wargo Budoyo Nyemani Kulon Progo

BERITAJAWA.com - Jatilan yaiku siji kesenian sing nyijekne antara unsur obahan joged
karo magis.  Jenis kesenian iki didolanke karo properti ngrupa jaran tiron, sing kegawe saka anyaman pring utawa kepang. Kesenian sing uga kerep karan karo jeneng jaran kepang iki bisa ditemoni neng daerah-daerah Jawa.

Asal-usul usaka kesenian jatilan iki, ora ana catetan sejarah sing bisa nggamblangna karo rinci, mung cerito-cerito verbal sing berkembang saka siji generasi kegenerasi liya. Jero hal iki, ana beberapa versi babagan asal-usul utawa awal nguga anane kesenian jatilan iki, diantarane yaiku dadi iki. Konon, jatilan iki sing nggunakne properti ngrupa jaran tiron sing kegawe saka pring iki ngrupakne bentuk apresiasi lan dukungan rakyat jelata adhep pasukan jaranan Pangeran Diponegoro jero ngadhepi penjajah Walanda. kajaba kuwi, ana versi liya sing ngaranekne, menawa jatilan nggambarke kisah perjuangan Raden Patah, sing dibantu saka Sunan Kali, mungsuh penjajah Walanda. ana dene versi liya ngaranekne menawa jogedan iki misahake babagan latian perang pasukan Mataram sing dipanggedheni Sultan Hamengku Buwono I, raja Mataram kanggo mengadapi pasukan Walanda.
 


Share this article :
 
About Us | Privacy Policy|Term Of Use| Contact Us
Copyright © 2011. beritajawa.com - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger