.

.

Punokawan

BERITAJAWA.com -
PUNOKAWAN: Photo bareng karo Punokawan, ning Bukit Suroloyo, Kalibawang, Kulon Progro, Yogyakarta.
Frans Edi
 Ning donya pawayangan Jawa ana sing karan punokawan. Punokawan kuwi ono patang uwong . Ki Semar Bodronoyo lan anak-anake. Yaiku Petruk Kantong Bolong, Gareng lan Bagong. 

Jero tunjukan wayang purwo alias wayang lulang mula metune puno kawan karan ‘wayahing goro – goro’. pangarahe, puno kawan arep metu sakwise anane ‘goro-goro’ sing karan saka ki dalang dadi zamannya gonjang ganjing lan sateruse. Sawis ilange zaman goro-goro kesebut mula muncullah sang punokawan.

Tugas utama panakawan yaiku ngeterke lan momong  tokoh ksatria jero nggoleki lan mencapai cita-cita uripe. Hubungan antara panakawan lan tokoh ksatria yaiku hubungan sing lentur banget.  sok sok hubungan dekne kabeh kayakne abdi lan bendara, sing ngladeni lan sing diladeni. Ana kalanya hubungan dekne kabeh kaya prayogane raja lan rakyatnya, gusti lan kawula, sing disembah lan sing wotsari ning sing luwih tepat hubungan antara Panakawan lan ksatria kayakne kapindho sahabat sing padha berkomunikasi, berinteraksi, ijolan pamikir mawa pikirane kanggo nutugake lan menyingkirkan masalah-masalah sing ngalangi jero upadine mencapai siji cita-cita. Dekne kabeh padha asah (mengasah budi lan pikiran), asih (ngisihi lan ndemeni), asuh (njaga lan ngingu).
BJ
Share this article :
 
About Us | Privacy Policy|Term Of Use| Contact Us
Copyright © 2011. beritajawa.com - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger